Innovation & Forskning

En dålig natts sömn kan öka risken för Alzheimer

Att gå miste om bara en natts sömn kan öka nivåerna av beta-amyloid i hjärnan, ett protein som är kopplat till Alzheimer, visar ny studie från National Institutes of Health i USA.

Trivsamma måltider prioriteras för demenssjuka

Idag presenteras Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.

Ny möjlighet att studera Alzheimer i olika åldrar

Alzheimer sjukdom visar typiska symptom som minnessvårigheter i äldre patienter men de som drabbas när de är yngre är svårare att upptäcka då symptomen inte är lika välkända. Ny svensk forskning kan underlätta både diagnostik och behandling i framtiden.

Stärkt bevisning för koppling mellan Parkinson och cancer

Patienter med Parkinsons bör undersökas regelbundet för malignt melanom, det är slutsatsen av en ny studie som bekräftar en koppling mellan de två sjukdomarna.

Bekräftat: Träning skyddar mot Alzheimer

En expertpanel har granskat alla vetenskapliga artiklar som undersökt koppling mellan fysisk aktivitet och demenssjukdomen Alzheimer och kommer fram till en enhällig slutsats.

Låga doser cannabis kan förbättra minnet

THC Då resultaten varit så anmärkningsvärda kommer forskarna att inleda en ny studie på människor senare i år.

En plats för koffein i kampen mot demens

En ny studie från USA har identifierat 24 ämnen som kan skydda mot demens i möss. Ett av dem är koffein.

Bakteriefria möss skyddade mot Alzheimer

Svenska forskare kopplar magbakterier till Alzheimer. Den senaste studien från Lunds universitet visar att möss som helt saknar bakterier i tarmen är skyddade mot demenssjukdomen.

Förhoppningar kvar för Alzheimerläkemedel

Trots Eli Lillys nederlag fortsätter andra läkemedelsbolag med sina forskningsprogram på samma spår för att hitta en behandling mot Alzheimer.

Nya riktlinjer ger demenssjuka bättre vård

Socialstyrelsen uppdaterar sina riktlinjer vid demenssjukdom. Bättre utbildad personal och mer dagverksamhet är exempel på deras nya rekommendationer.

Forskare: Vissa är immuna mot Alzheimerns symtom

Forskare har nu funnit att vissa människor är naturligt immuna mot symtom på Alzheimer, även när de har en fullt utvecklad sjukdom.

Probiotika effektivt mot Alzheimer

För första gången testas probiotika mot alzheimer i människor.

Ny behandling mot Alzheimer når viktig milstolpe

Det nya läkemedlet som riktar sig mot det giftiga amyloidproteinerna i hjärnan – en av de viktigaste kännetecknen för Alzheimers sjukdom – har visat lovande resultat i Fas 1 av kliniska prövningar.

Vaccin mot Alzheimer på väg

Än så länge finns inget botemedel mot Alzheimers sjukdom, men hopp finns däremot om ett vaccin inom en snar framtid.

Demenssjukdomar kan inte smitta via blodtransfusion

Patienter som fått en blodtransfusion av en person som senare fått en demensdiagnos har ingen ökad risk att själv drabbas av en demenssjukdom.

Alzheimer kan vara hjärnans försvar mot bakterier

Proteinklumpar i hjärnan som leder till minnessvårigheter vid Alzheimer kan vara en uråldrig mekanism för att bekämpa infektioner.

Förlorade minnen vid Alzheimer – inte förlorade för gott

Förlorat men inte försvunnet. En ny upptäckt visar att minnen inte raderas vid Alzheimer sjukdom. Istället är det förmågan att framkalla minnen igen som försvinner.

Sista skriket inom anti-aging preparat

Det magiska pillret som motverkar åldrande menar många är den mest eftertraktade uppfinningen i moderna tider. Men hur långt har forskningen kommit egentligen?

Choklad förbättrar hjärnfunktionen

En ny studie i tidskriften Appetite visar att chokladälskare får oväntade, positiva hälsoeffekter.

Träning för seniorer motverkar demens

Forskning inom fysisk aktivitet och hjärnans funktion har främst fokuserat på konditionsträning. Men nu har forskare i Kanada visat att styrketräning är lika bra, om inte bättre.