Choklad förbättrar hjärnfunktionen

En ny studie i tidskriften Appetite visar att chokladälskare får oväntade, positiva hälsoeffekter.


Smält chokladForskarna bakom artikeln använde sig av en tidigare studie som undersökte kopplingen mellan kost och hjärtkärlsjukdomar. Invånare i New York fick noggrant noterade sina kostvanor och deltog i fysiska och psykiska hälsoundersökningar.

När forskarna enbart tittade på resultaten från de kognitiva testerna såg de en koppling mellan choklad och hjärnfunktion.

De som åt en större mängd choklad hade både bättre minne och förmåga att organisera tankar och idéer. Forskarna menar att choklad kan verka skyddande mot försämrad kognitiv förmåga när vi åldras.

Choklad har tidigare kopplats till minskad risk för stroke, sänkt kolesterolvärde och förbättrad blodcirkulation.

Det är glada besked för chokladälskare. Samtidigt kommer nyheter om att priset på choklad är på väg upp och kommer fortsätta öka. Det handlar dels om ofördelaktigt väder i länder där kakaobönor odlas men förra årets Ebola-kris i Västafrika orsakade också en prishöjning.