✕ Stäng

Choklad förbättrar hjärnfunktion

En ny studie i tidskriften Appetite visar att chokladälskare får oväntade, positiva hälsoeffekter.

Smält chokladForskarna bakom artikeln använde sig av en tidigare studie som undersökte kopplingen mellan kost och hjärtkärlsjukdomar. Invånare i New York fick noggrant noterade sina kostvanor och deltog i fysiska och psykiska hälsoundersökningar.

När forskarna tittade enbart på resultaten från de kognitiva testerna såg de en koppling mellan choklad och hjärnfunktion.

De som åt en större mängd choklad hade både bättre minne och förmåga att organisera tankar och idéer. Forskarna menar att choklad kan verka skyddande mot försämrad kognitiv förmåga när vi åldras.

Choklad har tidigare kopplats till minskad risk för stroke, sänkt kolesterolvärde och förbättrad blodcirkulation.

Det är glada besked för chokladälskare men samtidigt kommer nyheter om att priset på choklad är på väg upp och kommer fortsätta öka. Det är dels ofördelaktigt väder i länder där kakaobönor odlas men också förra årets Ebola-kris i Västafrika som orsakat prishöjningen.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Fler nyheter

Senaste Nytt