✕ Stäng

Fisk en gång i veckan skyddar mot Alzheimer

Efter obduktion av flera hundra personer råder forskare att äta fisk för att skydda hjärnan.

lax-sushiEn variant av genen ApoE ökar risken för Alzheimers men om personer med den genetiska riskfaktorn äter minst ett mål fisk i veckan minskar risken för demens.

Forskare såg att personer som åt mer fisk och skaldjur hade mindre plack och proteinklumpar i hjärnan, ett symtom vid Alzheimer, även om de var i riskzon för sjukdomen. Däremot hade kosttillskott med fiskolja ingen effekt.

Genen ApoE är viktig för kolesterol metabolism och fungerar ibland annat levern och hjärnan. Genvarianten ApoE4 är den mest välkända genetiska riskfaktorn för Alzheimer sjukdom.

Forskarna märkte också att ökad konsumtion av fisk ledde till mer kvicksilver i hjärnan men det hade ingen koppling till förändringar i hjärnan.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Dela med dig av dina tankar på vårt stora hälsoforum, Healthcare Forum.

×
Healthcare Media inte har inte möjlighet att ge medicinska råd.
+ 3 = 5

Fler nyheter

Dagens Hälsa

Senast från Healthcare Media