En plats för koffein i kampen mot demens

En ny studie från USA har identifierat 24 ämnen som kan skydda mot demens i möss. Ett av dem är koffein.


Förra året upptäcktes ett enzym vid namn NMNAT2 som har två uppgifter i hjärnan. Enzymet skyddar nervceller mot stress och motverkar ackumulering av plack som kännetecknar flera demenssjukdomar som Alzheimers men även Parkinsons, Huntingtons sjukdom och ALS.

Nu har forskare bakom upptäckten undersökt över 1200 substanser, inklusive läkemedel som redan finns på marknaden, i jakt på ett ämne som kan höja nivåerna av detta enzym.

Resultatet blev 24 ämnen med positiv effekt, däribland koffein.

För att bekräfta effekten av koffein testades ämnet i möss som var genetiskt manipulerade att ha låga nivåer av NMNAT2. Resultaten visar att mössen med hjälp av koffein återigen kunde producera normala nivåer av NMNAT2.

Koffein har redan kopplats till förbättrat minne i möss som var genetiskt manipulerade att bilda stora mängder plack i hjärnan.

Flera träffar kan bli nya läkemedel

Ytterligare ämnen som identifierades i undersökningen var rolipram, ett läkemedel som tidigare använts som mot depression men som togs ur produktion på 1990-talet. Läkemedlet är dock fortfarande intressant för forskare som arbetar med demens då det tidigare har visat en effekt på demens-relaterade plack i hjärnan.

Ytterligare ett ämne som dök upp på listan var retinoinsyra. Ämnet hade inte lika stark effekt som koffein eller rolipram men är intressant då det är en nedbrytningsprodukt från A-vitamin.

Forskare bakom studien menar att alla 24 ämnen är bra uppslag som kan bidra till framställandet av nya läkemedel för att behandla demens.