Forskare: Vissa är immuna mot Alzheimerns symtom

Forskare har nu funnit att vissa människor är naturligt immuna mot symtom på Alzheimer, även när de har en fullt utvecklad sjukdom.


Äldre par som går bredvid varandra. Många äldre drabbas av Alzheimers, men nu visar ny studie att vissa är immuna mot dess symtom.

Människor som inte visar tecken på demens hade lite skador på hippocampus där minnen lagras.

Ett flertal 90-åringar visade inga tecken på mental nedgång eller minnesförlust fastän det visade sig – efter deras bortgång – att det fanns alla signaturer och nystan i deras hjärnor som signalerar Alzheimer.

– Detta är fantastiskt, vi förväntade oss aldrig det här. Det visar att det finns vissa faktorer som skyddar deras hjärnor och minnen mot Alzheimers plack och trassel, säger Changiz Geula, huvudförfattaren till studien och forskare vid Northwestern Medicine i USA till The Telepgraph.

Om forskarna lyckas hitta en skyddande faktor, kan det hjälpa äldre att undvika förödande symtom på Alzheimer.

Obduktionerna visade att trots att de hade demens, var de områden som ansvarar för minnesbildning fortfarande var intakt, till stor del.

Forskarna studerade hjärnor hos åtta personer som var äldre än 90 år och som valdes ut på grund av att de hade överlägsen prestanda i minnestester till skillnad från sina jämnåriga kamrater som visade normala resultat.

Tre av dessa hjärnor visade på Alzheimer sjukdom, trots överlägsen minnesprestanda när personerna var vid liv. De undersökte även fem hjärnor hos patienter som visat symtom på Alzheimer sjukdom. Dessa hjärnor visade signifikant celldöd i hippocampus.

Rädd för att du kan ha Alzheimer? – Gör det klassiska klocktestet här