Forskning: Så skjuter du upp demens med flera år

Forskning visar nu att vi kan försena utvecklingen av demens med flera år genom relativt enkla åtgärden med kosten, träningen och minnesövningar.


Forskning: Enkla åtgärden skjuter upp demens med flera årI en långtidsstudie vid Karolinska Institutet har forskare undersökt minnesstörningar hos äldre och hur man kan fördröja dem.

I studien följde man 1 260 personer mellan 60-70 år där alla hade risk för att utveckla demens. Dessa personer delades sedan in i två grupper där ”kontrollgruppen” regelbundet fick allmänna hälsoråd. Medan den andra gruppen ”interventionsgruppen” fick utförliga kostråd, träningsprogram och minnesträning.

Efter två år var resultaten slående: ”Interventionsgruppen” hade sammanlagt 25 procent bättre minnesfunktion än kontrollgruppen. Dessutom hade interventionsgruppen 83 procent bättre resultat för hur hjärnan organiserar och reglerar tankeprocesser, med dessutom en processhastighet som var 150 procent högre.

– Vi var överraskade att vi såg en så stor förbättring redan efter två år, säger professorn Miia Kivipelto, huvudansvarig för studien, vid centrum för alzheimerforskning på Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Så hur såg du interventionsgruppens utförliga kostråd, träningsprogram och minnesträning ut?

– Jo, den aktiva kostrådgivningen innebar att äta hälsosammare i form av mer fisk, grönsaker, frukt och fullkornsspannmål. Välja vegetabiliskt margarin och rapsolja istället för smör. Välja mjölk med låg fetthalt och begränsa köttprodukter.

Personerna fick också delta i flera olika fysiska aktiviteter regelbundet som styrdes av sjukgymnaster; så som gym, aerobics eller en motionsform som de själva gillade. Programmen var skräddarsydda för varje person för att öka muskelstyrka, förbättra balans och träna kondition.

Minnesträningen bestod av ett databaserat minnesprogram. Men för de som inte ville använda en dator kunde minnesträningen göras med hjälp av korsord och sudoku.

– Den här typen av aktiv levnadshandledning skulle kunna skjuta upp allvarliga minnesstörningar med fem till tio år, säger Miia Kivipelt, till Vårdfokus.

Studien publiceras i vetenskapstidskriften The Lancet.