Ny behandling mot Alzheimer når viktig milstolpe

Det nya läkemedlet som riktar sig mot det giftiga amyloidproteinerna i hjärnan – en av de viktigaste kännetecknen för Alzheimers sjukdom – har visat lovande resultat i Fas 1 av kliniska prövningar.


Det förhoppningsvis nya läkemedlet– som tas i tablettform – kan bromsa den mentala nedgången som är associerad med Alzheimer, vilket kan vara den första behandlingen på tio år som kommer ut på marknaden.

Utvecklad av läkemedelsjätten Merck Labs har den nya drogen klarat av Fas 1 i kliniska studier som inkluderade 32 patienter med Alzheimers sjukdom. Försöket var främst riktat mot att bedöma läkemedlet säkerhet, men i processen visade det sig att den även kunde blockera produktionen av giftiga amyloidproteiner.

Glad gammal man

I hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom ansamlas amyloidproteiner som klumpar ihop sig och sätter sig mellan nervcellerna som ett giftigt kluster som kallas plack.

Om de första resultaten från den nya drogen – kallad Verubecestat – kan replikeras i större och mer långsiktiga format i Fas 3 i kliniska prövningar, kan vi ha ett sätt att stoppa placket från att bildas helt och hållet.

– Idag finns det mycket begränsade terapeutiska alternativ för personer med Alzheimers sjukdom. Så folk är väldigt glada, detta är ett mycket bra läkemedel och jag säker på att Merck känner sig mycket nöjda med sig själva, säger ledforskaren Matt Kennedy till The Guardian.

Ett team från Merck har redan gått in i Fas 2 i kliniska studier med läkemedlet som involverar sammanlagt 1500 patienter med mild till måttlig Alzheimer och kommer att pågå under en 18 månaders period.

Resultaten från den första prövningen väntas komma i juli 2017 och det andra någon gång under 2019.