Sista skriket inom anti-aging preparat

Det magiska pillret som motverkar åldrande menar många är den mest eftertraktade uppfinningen i moderna tider. Men hur långt har forskningen kommit egentligen?


En ny studie från Kanada hyllar växtextrakt med flera ämnen som sägs motverka åldrande.  En av växterna som lyfts fram är pilträd där de viktiga ämnena sitter i barken. Barken från pilträd har en lång historia inom läkekonsten. Hippokrates rekommenderade att tugga på barken för att bota både feber och smärta.

I den senaste studien testades ämnena på jäst eftersom jästcellernas åldrande liknar processen i människor. När jäst fick smaka på barken ökade medellivslängden med hela 475%.

Forskning inom anti-aging har framförallt fokuserat på cellens kraftverk, mitokondrierna. En teori är att mitokondrier som blir svaga eller skadas är orsaken till cellernas och kroppens åldrande. Därför är molekylen NAD på många forskares läppar. NAD är en av de viktigaste spelarna i energiproduktionen i mitokondrier och har visat sig sakta försvinna med ålder. Än så länge har kosttillskott som ökar mängden NAD främst testats i djur men med lovande resultat. Till exempel verkar NAD samarbeta med antioxidanter som resveratrol i rött vin för att föryngra cellens mitokondrier.

Många hoppas kanske på ett magiskt piller i framtiden som kan ge oss ett föryngrat utseende. Men förhoppningen för många forskare är istället att bättre förstå åldersrelaterade sjukdomar. Genom att motverka åldrande kanske vi också kan försena insjuknande i demens eller cancer.