Träning för seniorer motverkar demens

Forskning inom fysisk aktivitet och hjärnans funktion har främst fokuserat på konditionsträning. Men nu har forskare i Kanada visat att styrketräning är lika bra, om inte bättre.


seniorer-pa-promenadI studien deltog kvinnor i 70-80-årsåldern som redan visat tecken på demens. I ett halvår fick kvinnorna träna två gånger i veckan, antingen styrketräning, konditionsträning eller enklare stretchövningar.

Styrketräning visade sig hjälpa kvinnornas associativa minne, förmågan att koppla till exempel ett ansikte med ett namn. Dessutom förbättrades kvinnornas exekutiva förmåga som tidsuppfattning, motivation, uppmärksamhet och initiativtagande.

Konditionsträning däremot var bättre för det episodiska minnet, det som hjälper oss komma ihåg vad vi skrivit ned på inköpslistan i matbutiken till exempel. Stretchövningar gav ingen förbättring på hjärnans kapacitet.

I studien testades även friska personer. Deras hjärnkapacitet hjälptes också av träning men inte lika mycket som för de som redan visat symtom på demens. Det är ännu inte tydligt om träning kan förhindra att vi drabbas av demens men forskarna tror att det i alla fall skjuter upp på sjukdomens utbrott.